Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πιο επιθετικοί οι λύκοι στα χωριά



Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια κτηνοτρόφοι έρχονται
 αντιμέτωποι με δεκάδες σκοτωμένα ζώα   
 
   
    Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε έντονα η φήμη σύμφωνα με την οποία σε περιφερειακό διαμέρισμα του Αγρινίου κάποιοι εντόπισαν και σκότωσαν μια λύκαινα με μερικούς ακόμα νεαρούς λύκους. Παρότι η φήμη αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, ξεκίνησε μια κουβέντα για τη ζημιά που προκαλούν στους κτηνοτρόφους οι λύκοι, που πλέον φαίνονται να είναι σε αριθμούς όχι αμελητέους σχεδόν σε όλους τους ορεινούς όγκους του νομού.....
    Από την άλλη είναι κοινό μυστικό ότι ομάδες κτηνοτρόφων- και όχι μόνο- έχουν χτυπήσει οργανωμένα λύκους με κυριότερη αιτία το γεγονός ότι οι λύκοι είναι, πλέον, πολύ επιθετικοί. 
    Κρούσματα επιθέσεων από λύκους στο νομό, όπως αναφέρει στο «Γεγονός» ο υπεύθυνος του ΕΛΓΑ της περιοχής κ. Κουτσοσπύρος, σημειώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα. 
      «Οι περιοχές που έχουμε πολλά κρούσματα επιθέσεων σε ζώα είναι στο Βάλτο, το Παναιτωλικό, στα σύνορα προς το Λιδωρίκι και στη ορεινή Ναυπακτία. Είναι φήμη ότι τα πιο πολλά κρούσματα συμβαίνουν μέσα στον βαρύ χειμώνα, αντίθετα θα μπορούσα να πω ότι έχουμε πιο πολλά κρούσματα τους μήνες με καλύτερο καιρό καθώς τα πράγματα είναι πιο χαλαρά. Κι εδώ θέλω να πω ότι πολλές φορές τα ζώα που δέχονται επίθεση δεν φυλάσσονται σωστά, υπάρχει δηλαδή και ατομική ευθύνη». 
      Όπως αναφέρει, επίσης ο κ. Κουτσοσπύρος ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο τρόπο που αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους και αυτός είναι περίπου 120 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 95 ευρώ για κάθε ζώο, όχι όμως σε μεμονωμένες επιθέσεις. 
      Δηλαδή για ένα ζώο δεν αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος όπως και δεν αποζημιώνεται για έμβρυο που τυχόν φέρει κάποιο θηλυκό ζώο όταν δέχεται την θανατηφόρο επίθεση.      
    «Ο υπολογισμός δεν είναι δικός μας και γίνεται βάσει διεθνών κανόνων για απώλεια ζώων από αρπακτικό εκτός του περιβάλλοντός του», εξηγεί.
Οι κυνηγοί
     Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται. Και μάλιστα αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει σκοτώσει λύκο χωρίς απειλή για τη ζωή και τη περιουσία του, αυτό επισείει ποινή καθώς θεωρείται είδος κλειδί (keystone species), δηλαδή αποτελεί συστατικό του οικοσυστήματος, στο οποίο τυπικά ανήκει.
       Κάτι, όμως, που τονίζουν κυνηγοί της περιοχής είναι πως παλαιότερα ο λύκος έπνιγε τα σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα) τα άφηνε νεκρά και μετά έπιανε τα χορτοφάγα ζώα για να τραφεί. Οι σημερινοί λύκοι όμως τρώνε σκυλιά στήνοντας καρτέρι στα κυνηγόσκυλα ιδιαίτερα στους ιχνηλάτες που ξεμακραίνουν.
       Μιλώντας με τον πρόεδρο του κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παπασωτηρόπουλο, μας εξηγεί ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποια περίπτωση οργανωμένου κυνηγιού ενάντια σε λύκους, αλλά δεν μπορεί να ξέρει αν έχουν υπόψιν τους κάτι οι άλλοι κυνηγετικοί σύλλογοι της περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί κυνηγοί δεν είναι γραμμένοι πλέον σε κάποιο σύλλογο λόγω της συνδρομής που θα όφειλαν να πληρώσουν. 
       Αυτό όμως που γνωρίζει είναι ότι στις τάξεις των κυνηγών επικρατεί η άποψη ότι οι λύκοι γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και για το λόγο αυτό δεν αποκλείει κάποιοι να επιδίδονται σε παράνομο «σαφάρι».
       «Η αλήθεια» εξηγεί, «είναι πως έχουμε και μεις ακούσει για κρούσματα λύκων που έχουν σκοτώσει πάρα πολλά ζώα μαζί. Δεν πρόκειται για αγέλες και αυτό μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για ράτσες λύκων που έχουν αλλάξει από αυτές που ξέραμε. 
       Είναι γνωστό ότι ο λύκος και παλιότερα σκότωνε και για την ευχαρίστησή του, αφού παθαίνει ένα είδος αμόκ από το αίμα του βασικού θηράματός του, αλλά εδώ και μερικά χρόνια έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ένας λύκος έχει θανατώσει δεκάδες αρνιά ή κατσίκια.»
       Κυνηγοί, πάντως, από άλλες περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, πιθανολογούν ότι πρόκειται για κάποιες υβριδικές ράτσες που έχουν ελευθερωθεί.

agrinionews.gr
xiromeronews
google page rank